دکل های آنتن دهی بی تی اس  

آنتن های داخلی و خارجی  

نمونه‌هایی از کاربردهای آنتن

انواع آنتن, کاربردهای آنتن, آنتن نیم موج (هرتز), آنتن مونو پل, آنتن مارکونی, آنتن هورن (شییپوری), آنتن یاگی, آنتن تلسکوپی, آنتن بشقابی, آنتن میکرواستریپ, آنتن گوشی, آنتن موبایل, آنتن تلفن همراهآنتن یک قطعه مخابراتی است که کار آن تبدیل سیگنالهای الکتریکی به امواج الکترومغناطیسی در حالت فرستندگی و تبدیل امواج التکرومغناطیسی به سیگنالهای الکتریکی در حالت گیرندگی است.

آنتن ها ساختارهای متنوعی دارند که با توجه به کاربردی که دارند این ساختار تعیین می‌شود. یکی از ساده ترین ساختارهای ممکن برای یک آنتن، آنتن‌های سیمی هستند. معمولا در گیرنده‌ها هر آنتن به ازاء یک فرکانس مشخصی، به تشدید درآمده و به ازاء آن فرکانس، ولتاژ ماکزیمم مشخصی تولید می‌نماید. هرگاه طول آنتن متناسب با طول موج دریافتی باشد، موج کاملا در آنتن قرار می‌گیرد و اصطلاحا می‌گویند آنتن رزنانس شده و یا به تشدید در آمده است

یعنی آنتن با موج رسیده هماهنگ شده است و در این حالت ولتاژیکه به آنتن رسیده، حداکثر است.

 البته نیازی نیست که طول آنتن حتماً با طول موج رسیده کاملا برابر باشد، زیرا جهت رفع این مشکل سیم پیچی را به همراه یک یا دو خازن متغیر به آنتن اضافه می کنند تا حالت تشدید را در آنتن بوجود آورند.


جنس آنتن

معمولا آنتن‌ها را از یک فلز هادی و سبک مانند آلومینیوم درست می کنند. برای اینکه یک آنتن بتواند تشعشع کند باید جریان روی یک هادی بصورت متغیر با زمان ایجاد شود، هر چقدر رسانایی الکتریکی هادی مذکور بیشتر باشد تلفات اهمی ناشی از جریان روی آنتن کمتر می شود، به همین دلیل سعی بر آن است که ضریب هدایت هادی سازنده آنتن بیشتر باشد.

طول آنتن

با آزمایش‌ها تجربی نتیجه می‌شود که کوتاه‌ترین آنتن، باید طولش برابر با نصف طول موج فرستنده باشد.

انواع آنتن

آنتن مونو پل
آنتن نیم موج (هرتز)
آنتن مارکونی
آنتن یاگی
آنتن هورن (شییپوری)
آنتن بشقابی
آنتن تلسکوپی
آنتن میکرواستریپ

 

نمونه‌هایی از کاربردهای آنتن

ارتباطات بی سیم

سیستم ارتباطات شخصی(PCS)
ماهوارهٔ موقعیت‌یاب جهانی(GPS)
شبکه‌های ناحیهٔ محلی بی‌سیم(WLAN)
تلویزیون ماهواره‌ای پخش مستقیم(DBS)
ارتباطات سیار
تلفن ریزموج یا ارتباطات ماهواره‌ای
پخش رادیو و تلویزیون و ...

سنجش از راه دور

رادار[سنجش از راه دور فعال-تابش و دریافت]

کاربردهای نظامی(جستجو و ردیابی هدف)
رادار هواشناسی و کنترل جریان هوا
تشخیص سرعت خودرو
کنترل ترافیک(مغناطیس‌سنج)
رادار نفوذکننده به زمین(GPR)
کاربردهای کشاورزی

پرتو سنجی[سنجش از راه دور منفعل-دریافت تشعشع]

کاربردهای نظامی(اجتناب از تهدید، رهگیری سیگنال)

پارامترهای عملکرد آنتن

الگوی تابش:طرح زاویهٔ تابش.

الگوی چندوجهی- تابش یکنواخت در صفحه
الگوهای دستورالعمل-پرتوهای باریک تابش از بالا

جهت:ضریبی از تراکم توان آنتن در یک نقطهٔ دور نسبت به یک تشعشع‌کننده ایزوتروپیک[تشعشع‌کننده ایزوتروپیک:آنتنی که به‌طور یکنواخت در همهٔ جهات تابش می‌کند(تشعشع‌کنندهٔ منبع نقطه‌ای)].

بهره:جهت کاهش تلفات.
پلاریزاسیون(قطبش):اثری از تابش بردار میدان الکتریکی(خطی، دایره‌ای، بیضوی).
امپدانس(مقاومت ظاهری):امپدانس ورودی آنتن در ترمینال‌ها.
پهنای باند:طیف وسیعی از فرکانس‌ها که کارایی قابل قبول دارند(آنتن‌های رزونانس(تشدید)، آنتن‌‌های پهن باند).
بررسی اشعه:حرکت در راستای تابش ماکزیمم با وسایل الکتریکی یا مکانیکی.
محدودیت‌های دیگر سیستم:اندازه، وزن، هزینه، کنترل توان، مقطع راداری و ... .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

رفع مشکل آنتن دهی

ضريب نفوذ موبايل آنقدر بالا رفته كه نياز به يك ارتباط ثابت و پايدار، تبديل به ضرورت شده است. براي اين نوع ارتباط هم به آنتن كامل موبايل نياز داريم. مشكل آنتن‌دهي در شهرها از بتون و ديوار شروع مي‌شود و با فاصله‌ها درنقاط دورافتاده ادامه پيدا مي‌كند. گسترش و افزايش دكل‌هاي مخابراتي محدوديت‌هايي دارد و به‌راحتي نمي‌توان تعداد آنها را بيشتر كرد. انرژي متصاعد شده از هر آنتن، محدوديت و استاندارد‌هايي دارد و محققين بهداشت و سلامت مخابرات، ثابت كرده‌اند كه اگر اين ميزان از درجه استاندارد بيشتر باشد براي سلامتي انسان مضر است. به همين دليل استفاده بيش از حد از دكل موبايل BTS در فضاهاي عمومي توصيه نمي‌شود. در چنين شرايطي تقويت‌كننده‌هاي آنتن موبايل ممكن است راهكاري مناسب به نظر برسند. البته هيچ دليلي ندارد كه بگوييم امواج اين دستگاه‌ها سالم‌تر است، ولي از آنجايي كه اينها جايگزين‌هايي به نسبت كوچك‌تر از آنتن‌هاي BTS هستند، مي‌توان بر حسب ضرورت، در فضاهاي خصوصي‌تر با مضرات عمومي كمتري از آنها استفاده كرد. اگر فقط يك طبقه از ساختمان مشكل آنتن‌دهي داشته باشد، منطقي است كه به جاي يك دكل بزرگ مخابراتي، از چنين دستگاهي استفاده كرد. تقويت‌كننده‌هاي موبايل در بازار به ميزان قدرت انواع مختلفي دارند. «تكرار‌كننده»، «تقويت‌كننده ساختماني» و «تقويت‌كننده اتومبيل» همگي يك كار را انجام مي‌دهند؛ سيگنالي را دريافت كرده و آن را با انرژي بيشتر ارسال مي‌كنند. با توجه به اينكه اين انرژي چقدر افزايش يابد، نام و كاربري اين تجهيزات مشخص مي‌شوند. البته طبيعي است كه مدل‌هاي مختلف اين تجهيزات فقط فركانس‌هاي خاصي را پوشش دهند. پس علاوه بر قدرت دستگاه، پشتيباني از باند‌هاي مختلف و نسل‌هاي مختلف شبكه موبايل هم در اين تجهيزات متفاوت است.

 

براي آنهايي كه در حركتند

اين دستگاهها در اندازه‌هاي كوچك طراحي مي‌شوند و بيشتر شبيه به مودم ADSL هستند. با توجه به اينكه براي استفاده در اتومبيل يا خانه طراحي شده باشند، به همراه شارژر موبايل (معمولا براي گوشي‌هاي اپل) عرضه مي‌شوند و برق آنها از طريق شارژ فندكي يا برق شهر فراهم مي‌شود. توان اين تقويت‌كننده‌ها معمولا تا 2وات است ولي به دليل فاصله كم با كاربر بهتر است براي حفظ سلامت فقط در مواقع نياز از آن استفاده شود. برد اين مدل تقويت‌كننده تا حدود 200 متر است كه براي استفاده داخل خانه‌هاي كوچك يا وسايل نقليه مناسب است. در اين دستگاه‌ها به‌گيرنده امواج اهميت بيشتري داده مي‌شود و بيشتر امواج ضعيف را به ميزان عادي و قابل استفاده تقويت مي‌كنند. قيمت اين دستگاه‌ها در بازار ايران حدود 500 هزار تومان است.

 

نقاط كور شهری

مشخصه ظاهري و تفاوت اين دستگاه با مدل كوچك‌تر آن، يك «آنتن ياگي» شبيه به آنتن تلويزيون است و با همكاري فرستنده اصلي عمل تقويت موبايل را انجام مي‌دهد. طريقه كار آن هم به اين شكل است كه يك‌گيرنده اصلي مثل آنتن تلويزيون در بيرون يا بالاي ساختمان نصب مي‌شود و به وسيله كابل اين امواج را به فرستنده داخلي منتقل مي‌كند. فرستنده‌ها هم در اين وسايل از قدرت بيشتري برخوردار هستند و تا فاصله 1000 متر را پشتيباني مي‌كنند. در ساختمان‌ها و مجتمع‌هاي تجاري چندطبقه كه با مشكل آنتن‌دهي مواجه هستند معمولا از اين راهكار استفاده مي‌شود. براي نتيجه‌گيري مناسب، بهتر است قبل از نصب اين تقويت‌كننده‌ها ساختمان توسط كارشناسان بررسي شود تا دستگاه مناسب انتخاب شود. نصب و راه‌اندازي تقويت‌كننده‌هاي ساختماني هم توسط متخصصان انجام مي‌شود و كاري نيست كه هر كسي از پس آن بر بيايد. محدوده قيمت اين دستگاه‌ها از حدود 600 هزار تا دو ميليون تومان متفاوت است.

 

نقاط دورافتاده

آخرين راهكار سريع براي تقويت آنتن‌دهي موبايل در مكان‌هايي كه در نقاط كور يا دور از دسترس دكل‌هاي بي‌تي اس قرار گرفته‌اند، استفاده از تكرار‌كننده‌هاي پرقدرت است. اين وسايل نحوه كاركردشان شبيه به مورد قبلي است، با اين تفاوت كه توان تقويت سيگنال‌ها در محيطي به وسعت 5 هزار مترمربع را دارند. راهكار تكرار‌كننده‌ها بيشتر براي كارخانه‌ها، شهرك‌هاي صنعتي و هتل‌ها كه در نقاطي دور از دسترس دكل‌هاي BTS قرار دارند توصيه مي‌شود. طبيعي است كه بررسي كارشناسي قبل از انتخاب اين راهكار بسيار مهم‌تر از موارد قبل است. تكراركننده آنتن موبايل كاركرد بسيار دقيق و چاره‌سازي دارد و قادر است تحت ضعيف‌ترين شرايط آنتن‌دهي، امواج تلفن‌همراه را دريافت کرده و تقويت کند. اين وسايل سيگنال دريافتي را به ميزان بسيار زيادي تقويت مي‌كنند و به همين نسبت فرستنده قدرتمندي هم دارند. مجموعه اين تجهيزات تا 10 ميليون تومان هزينه دارد.

 

 
آمار سایت